Tipuri de nunţi...

Publié le par Vyluma

mireasa

        Termenul de modern, în cadrul unei nunţi poate fi văzut din mai multe unghiuri. O nuntă poate fi modernă prin originalitatea locului ales, prin stilul de muzică, prin ornamentele florale, decoruri, aspectul tortului de nuntă, prin mijloacele de transport, prin vestimentaţia invitaţiilor, a miresei, a mirelui.


Stilul nunţii
  •           Nunta “Clasică”

          Acest gen de nuntă vă oferă cele mai multe avantaje. În primul rînd puteţi invita cîte persoane doriţi, fără să rămînă cineva neinvitat care mai tîrziu să vă tragă la răspundere ori să se supere. Şi din punct de vedere material sunteţi avantajaţi căci, deşi investiţi destul în organizare, sunt mulţi invitaţi de la care veţi strînge cîştiguri care să vă asigure un început de drum cel puţin modest.


  •           Nunta “Intimă”

          Acest gen de petrecere de nuntă poate fi organizat la voi acasă, aceasta în condiţiile în care aveţi o casă destul de mare. Numărul invitaţilor poate fi mic, atunci cînd invitaţi doar familia şi prietenii foarte apropiaţi, ori ceva mai mare, cînd mai vin şi vecinii cu care v-aţi înteles mai bine precum şi cîţiva din prietenii pe care îi apreciaţi mai mult.
         Cîteva sfaturi utile

           Trebuie să apreciaţi foarte bine ce persoane veţi invita, fiţi atenţi la cei fată de care aveţi obligaţii. Meniul trebuie cu grijă ales. Puteţi alege meniu fix ori unul în stil bufet suedez. Dacă mîncarea o vei gati tu împreună cu mama ori cu prietenele, căci vei avea nevoie de ajutor, este bine să încerci de cîteva ori reţetele alese. Altfel rişti că în ziua nunţii să nu ii serveşti pe invitaţi cu ceea ce ţi-ai dorit. Mîncărurile trebuie să fie unele gustoase, acest lucru îl poţi afla dacă încerci să le găteşti înaintea nunţii. Organizezi o masă unde inviţi părinţii ori cîţiva prieteni de familie şi îi serveşti cu reţetele alese. Dacă se vor arăta încantaţi înseamnă că ai facut o alegere bună.

              În cazul bufetului suedez aveţi avantajul ca fiecare işi va alege ceea ce îi place cel mai mult.
Nu uitaţi să număraţi tacîmurile, farfuriile şi tot ce mai aveţi nevoie pentru a vă asigura că nu rămîne nimeni fără pahar ori farfurie etc. Dacă vesela nu este suficientă, mai împrumutaţi de la familie ori de la prieteni. Va trebui să vă ocupaţi şi de feţele de masă şi cele de scaune. Stabiliţi totuşi o cromatică a nunţii pentru a obţine un decor
frumos. O variantă ar fi să închiriaţi vesela, feţele de mese şi de scaune de la un restaurant.

              Va trebui să aveţi însă un fotograf profesionist, pentru ca cei care nu au fost prezenţi vor dori să vadă poze de la nunta voastră. Vor fi necesare cîteva fotografii reuşite ca să aveţi cu ce vă mîndri şi la care să vă uitaţi cu placere cînd veţi răsfoi albumul nunţii voatre.

             Costurile organizării unei astfel de nunţi nu sunt foarte mari. Nu veţi fi nevoiţi să invitaţi rudele pe care le-aţi văzut de cîteva ori în viaţă ori prietenii pe care părinţii voştri i-ar dori prezenţi. Vă veţi simţi în largul vostru avîndu-i alături doar pe prietenii adevăraţi. Dacă aveţi gradină, puteţi organiza petrecerea de nuntă în aer liber, mai ales dacă vremea ţine cu voi.

              Pentru că organizarea nunţii nu este foarte costisitoare, cu banii rămaşi puteţi sţ cumparati ceva mai special pentru nuntă astfel încît să oferiţi un aer de originalitate petrecerii.

Principalul dezavantaj este că se va găsi întotdeauna cineva care să se supere că nu a fost invitat şi va trebui să îi daţi explicaţii pentru a-i alina supărarea.

             Acest gen de nuntă nu vă va aduce caştiguri finanicare prea mari, căci invitaţii sunt puţini, dar vă va aduce bucurie sufletească şi o atmosferă de nuntă minunată avîndu-i alături pe cei dragi.


  •           Nunta “modernă”

          Nunta modernă presupune totodată şi renunţarea la obiceiuri, cum ar fi bărbieritul mirelui, dansul găinii, etc...  dar asta nu înseamnă că nu poţi să păstrezi cîteva momente interesante cu semnificaţie în derularea nunţii cum ar fi scoaterea voalului  sau aruncatul buchetului.
        Vă puteţi personaliza nunta cu rostirea jurămintelor sau  un dans special în locul clasicului vals. La urma urmei promisiunile pe care le faceţi persoanei iubite sunt motivul pentru care are loc ziua nunţii. Acestea fiind spuse, nu toţi oficianţii sau lăcaşurile de cult le permit cuplurilor să-şi rostească propriile jurăminte. Dacă nu vă puteţi scrie promisiunile, gîndiţi-vă să faceţi acest lucru în cadrul programului de nuntă.
        După ce v-aţi stabilit stilul şi tema nunţii, pentru a fi siguri că totul va merge bine, puteţi opta să faceţi o repetiţie a nunţii, unde să vină doar o parte din invitaţi. Aceasta are loc în noaptea de dinaintea nunţii şi reprezintă un prilej pentru ca invitaţii să se mai cunoască între ei şi pentru ca mirii să le mulţumească celor care au luat parte la organizarea nunţii.


Vestimentaţii

  pantofi

            Ca şi vestimentaţie, optarea pentru o rochie de mireasă de culoare aurie, argintie sau o culoare vie, se poate încadra în stilul modern. Pentru un look proaspăt, se pot pune în par 2-3 flori pentru a crea un sentiment de simplitate şi sensibilitate. Sau dacă nu, se poate opta pentru un stil vintage cu o brăţară în stil Art-Deco sau cu bretele inspirate din moda anilor 20. Dacă rochia are deja un aer vechi, ai putea să o faci mai interesantă accesorizînd-o cu nişte bijuterii moderne.
          Pentru un look cît se poate de modern şi elegant, puteţi opta pentru accesorii de păr, cum ar fi cristalele Swarovski, care se pot pune şi detaşa foarte uşor.
          Să nu uităm de mire…ca şi tendinţe se remarcă varietăţile cromatice (se poartă culori ca negru, argintiu, maro închis, grena, gri, ivoire sau alb) şi elemente florale sau desene (dungi, romburi, etc).      Cravata clasică rămîne şi ea în vogă iar culorile se aleg în funcţie de nuanţa costumului.


Mijlocul de transport

limuzina

             Mijlocul de transport ce prezintă nunta ca fiind una modernă poate fi limuzina, maşina de epocă sau altă maşină de lux. Dar înainte sa inchiriaţi o limuzină ori o maşină de epocă trebuie să luaţi în considerare următoarele lucruri:

    • - Care este bugetul pe care doriţi să-l alocaţi pentru acest serviciu?
  • - Cîte persoane doriţi să transportaţi cu această limuzină/maşină de nuntă? Într-o limuzină vor încăpea mai multe persoane : naşii, cavalerii şi domnişoarele de onoare, etc…
  • - Decideţi cît timp veţi avea nevoie de limuzină. Pentru toată durata ceremoniei, aceasta fiind cea mai scumpă variantă, avînd în vedere că închirierea limuzinei/maşinii de nuntă se face pe ora, sau numai pentru transportul la Cununia Civilă, la biserică apoi la sala de nuntă.
  • - Şampania, decorarea limuzinei/maşinii de nuntă sau şoferul trebuie plătite separat?
  • - Ce se întamplă dacă se va renunţa la închirierea limuzinei/maşinii de nuntă?
  • - Semnaţi un contract!

            Un mijloc de transport tradiţional este caleaşca, însă dacă optaţi pentru o nuntă în totalitate tradiţională trebuie să ştiţi că pe vremuri mirii împreună cu alaiul făceau traseul biserica - locul petrecerii pe jos, cîntînd şi jucînd.
         Deşi prin închirierea unei limuzine puteţi face cu siguranţă ca nunta să fie specială, puteţi pînă la urmă să vă personalizaţi maşinile de nuntă, conducîndu-vă invitaţii într-o maşină care vorbeşte enorm despre dumneavoastră ca şi pereche.


Tortul

tort1

         Alegerea tortului trebuie să fie în armonie cu stilul nunţii. Acesta poate fi cu diferite figurine, flori naturale, artificii, pînă şi fantani arteziene luminate în miniatură. Dacă nunta este primăvara, se poate opta pentru arome specifice fructelor care apar primăvara.

         Culorile contează cînd decorezi un tort de primăvară şi nu vei da greş dacă alegi o paletă alcătuită din alb, roz, verde lămîie sau o combinaţie de galben şi portocaliu. Pentru o gamă mai atenuată de culori, adaugă o idee de primăvară prin adăugarea la glazură de ciocolată a unor puncte subtile albe, crem sau urme delicate de roz deschis. Ori pur şi simplu poţi folosi o glazură de martipan de culoare ivorie decorat cu fluturaşi, flori sau păsărele din zahăr topit.
         Potriveşte florile de pe tort cu cele din buchetul de mireasă cerînd cofetarilor să creeze o versiune a florilor care le-ai folosit la decoraţiuni. Pentru un design modern poţi comanda ca şi decoraţie pentru tort cîţiva bujori pe fiecare strat sau tort care alcătuieşte tot ansamblul. Dacă doreşti o tentă clasică poţi comanda ca tortul să aibă mici margarete de dimensiuni diferite pe toată suprafaţa acestuia.

 

Muzica

musical_notes_mic

            De asemenea, muzica mai poate fi încadrată într-un anume stil. Alegerea unei nunţi în totalitate modernă implică şi renunţarea la muzica populară şi optarea pentru genuri de muzică actuale. Toţi suntem de părere că muzica are o contribuţie foarte mare la crearea unei atmosfere de petrecere şi voie bună în cadrul unei nunţi. Ea trebuie să antreneze invitaţii şi să-i cheme pe ringul de dans.

         Înaintea alegerii DJ-ului sau formaţiei, mai întîi întocmiţi o listă cu categoriile de vîrstă în care se încadrează invitaţii voştri. În funcţie de acest aspect o să alegeţi stilul de muzică predominant. Nu încercaţi să vă impuneţi genul vostru de muzică înaintea preferinţelor invitaţilor voştri, pentru a nu risca să dansaţi singuri pe ring.

         Puteţi opta pentru alte efecte speciale cum ar fi luminile, stroboscop, glob disco sau maşina de fum pentru o atmosferă mult mai antrenantă. Pentru acest eveniment special puteţi aduce o pereche de dansatori profesionişti care vor menţine seara şi vor dansa toate genurile de melodii, spre deliciul invitaţilor.

 

Aranjamentele florale 

buchet

           Se disting patru tipuri principale de buchete:

  •            Buchetul dezordonat / lejer

           Cu forma cea mai naturală, acest buchet seamănă cu cel făcut din flori proaspete de cîmp. Florile sunt în general cele de sezon şi sunt aranjate într-o manieră nu foarte ordonată. Este tipul buchetului care ne întorce în Evul Mediu, cînd miresele purtau buchete de flori pentru a îndeparta spiritele rele.

  •          Buchetul clasic / rotund

           Este buchetul clasic de mireasă, cu forma rotundă şi nu prea mare, care conţine cît mai multe flori şi foarte puţine frunze. Este buchetul “lucrat în mînă”, floriştii îl lucrează în mînă, plecînd din centrul buchetului şi dispunînd florile cît mai compact de jur împrejur. La final, cozile florilor, lăsate mai lungi, sunt elegant legate cu o panglică. Varianta cea mai populară este buchetul de trandafiri albi. Şi… e perfect pentru aruncat!

  •          Buchetul cascadă

            Este buchetul cel mai formal, alcătuit dintr-o parte principală, un buchet oarecum compact din care curg alte flori şi frunze, sub formă de cascadă. Pentru realizarea lui se folosesc flori elegante, exotice şi mai puţin trandafiri. Pentru că e cu adevărat elegant, alegeţi fori ca orhidee, cale, stephanotis, care îl vor face şi mai spectaculos. Poate fi puţin cam incomod şi greu de manevrat, deci vei avea o sarcină mai dificilă cînîncerca să-ţi faci încă un buchet mai mic, special pentru acest moment!

  •          Buchetul contemporan / modern

            Buchetele moderne sunt de inspiraţie mai puţin convenţionale. Reprezintă stiluri şi modele fără o formă specifică şi sunt alcătuite din combinaţii de flori exotice precum cale, orhidee, anturium care dau personalitate buchetului. Sunt simpliste dar graţioase datorită designului asimetric şi sunt perfecte pentru stilul de nuntă cosmopolit şi pentru mireasa sofisticată.
           Ca şi flori în tendinţe sunt: lavandele, gerberele şi orhideele, cu o largă paletă de culori. Victorienii credeau cu tărie în semnificaţiile speciale ale florilor şi aceştia îsi aleg aranjamentele florale în consecinţă.

          Orhideele simbolizează iubirea adevărată, crizantemele garantează bogăţia şi abundenşa, iar amestecul dintre frezie şi gardenie fac trimitere la inocenţa şi puritatea dumneavoastră. Pentru a vă asigura că alegeţi flori cu semnificaţie pentru nuntă, aflaţi care este sensul lor simbolic.


Decoruri

 decor_mic

             În contrast cu tonurile calde şi subtile de anii trecuţi, tendinele pentru acest an sunt mult mai exotice, dominînd culorile puternice şi strălucitoare. Dacă vrei să adaugi o pată de culoare acestui eveniment special, fără să depăşesşti limitele, rămîi la rochia de mireasă clasică şi elegantăţ, alege cu atenţie îmbrăcămintea domnişoarelor sşi cavalerilor de onoare. Poţi face apoi alegeri ceva mai „şocante” în privinţa decoraţiunilor de nuntă. Acele pete de culoare puternice se pot regăsi în husele pentru scaune şi aranjamentele de masă, în aranjamentele florale, în decorul sălii sau pe tortul de nuntă.

              O revenire în forţă în anul 2009 o va avea culoarea portocalie. Schemele de culori bazate pe tonuri de portocaliu fierbinte, combinate cu nuanţe calde de piersică vor fi de mare efect. Împrăştiaţi petale portocalii pe mesele invitaţilor. Alegeţi cutiuţe pentru mărturii în nuanţe de piersică şi legaţi-le cu fundiţe portocalii, strecuraţi cîteva fire de gerbera sau crini portocalii în buchetul de mireasă şi în aranjamentele florale de pe mese, pentru maximum de efect.

              În ultima instanţă, culorile alese pentru nunta ta, trebuie să vă reprezinte pe voi ca şi cuplu. Fie că veţi alege o culoare în tendinţe sau veţi opta pentru culoarea voastră preferată, asiguraţi-vă că va fi acea culoare care vă va bucura ochii din plin ăi vă va face plăcere să o regăsiţi în fotografiile voastre de nuntă peste ani.
          Doriţi ca nunta dumneavoastră să fie memorabilă? Găsiţi o coardă comună care să vibreze prin toate elementele. Idee: alegeţi un motiv cum ar fi fluturii; alegeţi o paletă cum ar fi turcoaz şi coral sau o stare, cum ar fi o petrecere retro de cocktail. Păstrarea unei teme vă va ajuta să vă concentraţi şi să luaţi deciziile mai uşor.
          Dacă aţi optat deja pentru o nuntă în aer liber, puteţi alege corturile transparente, cu jocuri de lumini, artificii care să se vadă prin acoperişul cortului, candelabre, aranjamente din sticlă, flori, apă , pietricele, suporturi transparente de lumînări sau corturile baroce, cu drapaje mai grele, materiale preţioase pentru scaune şi mese şi aranjamente florale ample.
          În funcţie de stilul de nuntă ales, specialiştii va pot propune să folosiţi o temă în tendinţe: tema fluturilor şi a penelor. Această temă se va regăsi pe husele pentru mese şi scaune, pe mărturii, cocarde, invitaţii sau şerveţele. Alte teme sunt o anumită combinaţie de culori, elementele marine sau un întreg concept, ca un carnaval veneţian cu măşti sau o piesă de teatru, cu regie şi scenografie.
          Domeniul accesoriilor nu este nici el demn de neglijat cînd pui la cale o nuntă. Lucrurile mici contează. De aceea, în prezent se optează pentru mărturii  - un mic cadou foarte la modă ce se dă nuntaşilor, în principiu un săculeţ cu cinci migdale glazurate, care poate fi înlocuit însă cu beţe de scorţişoară, sticle mici de vin personalizate, evantaie, mici bibelouri, ghivece minuscule cu flori uscate, scoici sau chiar magneţi de frigider cu poza mirilor. A nu se confunda mărturiile cu cocardele, în principiu mici flori de pus în piept care pot fi şi naturale, dar şi mici bijuterii din cristale.
         În funcţie de stilul ales, masa de primire cu cartea de oaspeţi sau guestbook-ul şi ramele de la pozele mirilor pot fi lucrate manual fiind asortate de o lampă veche cu o structură elegantă.
         Asortate cu tema nunţii mai pot fi pernuţele de verighete , coşuleţele ,cărţile de oaspeţi personalizate şi paharele speciale pentru miri, decorate sau personalizate cu numele lor. Să nu uităm listele de amplasare, numerele de masă, cardurile de masă cu numele invitaţilor, eventual cu plic inclus pentru dar, şi meniurile. În materie de decoraţiuni, baloanele sunt “out” sezonul acesta, dar sunt la modă arcadele cu flori şi stâlpişorii din fier forjat sau sticlă cu flori. Decorurile moderne au la bază panglici din saten sau organza şi tulul în culori ca : albul, turcoaz, roz, olive. Aceste materiale se pot folosi şi la ornamentarea scaunelor, a coşuleţelor domnişoarelor de onoare sau la decorarea balustradelor. De asemenea, sunt la modă petalele de trandafir plasate pe jos( deasupra unor covoare lungi); fie că sunt albastre, roz, roşii sau albe sau combinaţii de două culori, acestea redau o atmosferă intimă, romantică şi evidenţiază importanţa evenimentului pentru cei doi proaspeţi însurăţei. Şi anul acesta, elementele de decor aşezate haotic pe mese, pietricele, petale de flori, ramuri etc. se încadrează în noile tendinţe.
         Un plus de originalitate îl dau paharele şi sticlele de sampanie personalizate. Adesea sticlele sunt “îmbrăcate” în rochite de mireasă, iar paharele mirilor decorate special pentru această ocazie cu panglici din organza brodate sau cu diverse flori.
         Un element surprinzător şi autentic îl constituie o cutie frumos decorată, care să vă amintească de nuntă şi de organizarea acesteia, în care se pun obiecte: poze din momentele în care v-aţi reunit cu familia pentru o discuţie de organizare -puteţi pune obiecte care amintesc de ziua în care aţi cumpărat rochia de mireasă, etc. După nunta de argint, adică la 25 de ani după nuntă, o puteţi deschide, efectul fiind unul garantat: vă veţi bucura ochii şi sufletul, amintindu-vă de cea mai importantă etapă a vieţii dumneavostră.

Darul de nuntă

cutie_dar

             În ceea ce priveşte darul de nuntă, la o nuntă modernă nu poate fi vorba de strigatul darului. S-a ales o variantă mai elegantă şi anume punerea banilor în plic sau în crdurile de masă şi întroducerea acestora într-o cutie de diverse forme aşezată în zona mesei miresei, avînd sus aranjament floral sau jos petale de trandafiri.

Publié dans Nuntă

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article